С какво да облечем новороденото ?

newborn clothing

 

Всяка майка се интересува от това как да облече новороденото си дете, за да може то да се чувства комфортно. В тази статия сме се опитали да съберем базови съвети за подходящо бебешко облекло, които да са в помощ на младите майки.

1.Бодито – задължително присъствие в бебешкия гардероб

Бебешкото боди е универсална и удобна бебешка дрешка, която е и първа стъпка в обличането на новороденото.  В първите дни е добре моделът да е с дълъг ръкав, в по-топлите дни може да се заложи и на модел с къс ръкав. Памучната материя е задължителна, а тик-так закопчаването на рамото и на дъното ще направят обличането наистина лесно занимание. Тук може да разгледате нашите предложения за бодита за момичета , а тук за момчета.

2. Ританки

Втората стъпка в бебешкото облекло се отрежда на ританките, те са изключително удобни, тъй като ни осигуряват спокойствие, че крачетата на бебето ще са покрити, защото дори и в първите седмици чорапките могат да се изхлузят и да представляват по-скоро неудобство, отколкото удобство. След като споменахме и бебешките чорапки, то един съвет от нас, свързан с тяхното пране, винаги ги поставяйте в торбички за пране, защото те са наистина малки и могат да предизвикат запушване на пералнята, а една майка на новородено не може и ден без нейно величество.

3. Обличане на слоеве

Особено когато става въпрос за разходки, то най-добрият вариант е да облечем бебето с няколко слоя детски дрешки. Например боди, блузка, ританки и чорапки или съответно космонавт или плътен ромпър през студените месеци. Така можем да сме сигурни, че когато има нужда, можем да свалим безпроблемно някоя от дрешките.

4. Не допускайте претопляне на бебето

Повечето майки се страхуват от това да не простудят бебето, но доста по-често се наблюдава обратното, а именно неговото претопляне. Не бива да забравяме, че бебетата са с различна терморегулация и нормалната им телесна температура е около 36.4 °C, а в стаята трябва да се поддържат 20-22 °C. Относно бебешките дрешки и претоплянето е важно да се каже, че не бива да обличаме бебето си с повече от 1 слой спрямо нашето облекло, да се доверяваме на естествени материи, които не запарват и позволяват проветрение на нежната бебешка кожа.