Бебешката погача -всичко, което трябва да знаете

Кога и как се прави бебешка погача

Кога и как се прави погача на бебе?

Вашето малко бебе вече у дома и вие започвате да мислите за неговия първи празник, денят, в които вашите близки и приятели ще го видят за първи път. Това определено е момент, през който всяка майка е преминала, а в тази статия сме подбрали всичко по-важно около бебешката погача.

Защо се прави погача?

Според традиите и обичаите у нас, новороденото и неговата майка не бива да се срещат с други хора преди да се навършат 40 дни от раждането, тъй като се вярва, че до тогава родилката е „нечиста“. На 40тия ден се прави така наречената „чиста молитва“ в църквата и така майката и нейното отроче се смятат за „очистени“. Прави се и ритуална погача, с която бебето се представя пред обществото, тъй като, то вече се смята за укрепнало.

Кой да присъства на погачата?

Според традициите на бебешката погача трябва да присъстват само жени, дори близките мъже от семейството следва да не са част от този ритуал. Майката кани жените от семейството и нейни приятелки, като те ще орисват бебето, традицията повелява орисниците да са раждали или бременни жени.

Какво се приготвя за погача на бебе?

Първото нещо, за което трябва да помислим е питката, тя трябва да е сладка, а не солена и да е придружена от купичка мед. Според традицията на масата трябва да има сурови орехи, които се чупят, за да е силно детето. Трапезата трябва да е само от сладки храни, като всеки гост носи нещо сладко, което се слага на масата.

Вярва се, че на вратата на дома на майката и новороденото, трябва да се постави червен конец, който ще ги предпази от зли очи. От църквата след чистата молитва трябва да се вземе светена вода и с китка здравец, на който е завързан червен конец, да се напръска къщата и креватчето на бебето.

Необходимо е да се снабдите и с бяла кърпа, която ще се ползва при ритуала с разчупването на питката.

Ритуали, свързани с погачата на бебе

Основната традиция, свързана с погачата е именно разчупването на питката. Майката следва да е седнала и да държи новороденото, а над нея майката на родилката или свекървата разчупват питата, бялата кърпа се държи от две момичета с живи родители и в нея падат трохите. Първото парче е за Богородица, второто за детето, а третото за майката, след което всяка гостенка минава орисва детето с пожелания, оставя монета и взема парче от питката. Първото и второто парче се оставят в кърпата, тя се завързва, като възелът не трябва нито да е прекалено хлабав, за да не е детето с „широки пръсти“, нито да е прекалено стегнат, за  да не е стиснато. Кърпата с двете парчета се оставя на най-високото място в къщата и на 40тия ден парчетата се натрошават и се дават на животинките, за да се раздаде хлябът и да се сбъднат пожеланията за детето.

Поверия, свързани с погачата

Всеки от гостите трябва да опита от погачата и никаква храна не бива да се изнася от къщата.

Гостите следва да се изпращат от тъщата или свекървата, а не от майката.

С какво да облечем детето?

Ние от Buddies сме подбрали няколко специални тоалета за бебешка погача, ако искате вашето малко момиченце да е с елегантна бяла рокля с красиви аксесоари, то това предложение несъмнено ще ви грабне. Ако предпочитате красив, но удобен бял тоалет, то този тоалет е за вас, а ако предпочитате удобен и модерен ромпър с бебешка лента за глава, то това ще ви хареса. Ако сте майка на момченце и искате да го облечете в нещо наистина специално и елегантно сме подготвили няколко бебешки костюмчета за погача в тъмно синьо, бяло и светло синьо. Ако се нуждаете от бебешки чорапогащник, то това е красив и универсален избор, а ако искате да впечатлите с комплект от бебешка лента и чорапки в същия десен, това е попадение. Другите аксесоари и бебешки ленти за глава може да разгледате тук.