Кога, как и с какво да захраним бебето?

кога, как и с какво да захраним бебето

кога да захраним бебето? С какво да захраним бебето – методи и съвети от нас за вас

              Всички майки се вълнуват, но в същото време и се притесняват, когато стане въпрос за захранване на бебето. А какво всъщност представлява то? Захранването е постепенното заместване на кърмата или съответно адаптираното мляко с немлечни храни. А кога следва да се започне захранването? Няма еднозначен отговор на въпроса, при различните схеми месецът варира, но може да се въведе една рамка – между 4 и 6 месец е добре да се стартира това приключение за бебето и неговите родители. За да се ориентираме дали е време да захраним мъничето си, може да следим за следните признаци :

  • Бебето може да седи с опора;
  • Проявява интерес към храната и следи, когато някой се храни около него;
  • Пъха играчки в устата си;
  • Огладнява по-бързо след хранене с мляко/кърма и не наддава достатъчно тегло.

               След като сме решили, че е време за захранване, то трябва да решим по кой основен метод да се водим, като разбира се, следва да се съобразим с нашите нагласи и поведението на бебето и може да комбинираме някои похвати, които смятаме за полезни. Известни са 3 основни метода за захранване – педагогическо, педиатрично и захранване, водено от бебето. ЗВБ (захранване, водено от бебето) е метод, който набира все по-голяма популярност сред съвременните майки, в основата му се състои предлагане на подходящи парченца храна пред бебето, то ги пипа, мачка и само избира от кое да опита. Все пак за най-популярен метод у нас се счита педиатричното захранване, при което родителят избира с какво да захрани бебето, следва определена схема и се предлага изцяло пюрирана храна. При педагогическото захранване предлагаме малки, съобразени дози от храната, с която семейството се храни, като не се следва определена схема и храната не се пасира.

       Следващият основен въпрос е с какво да захраним бебето? Повечето специалисти в областта съветват да се стартира със зеленчукови пюрета, еднокомпонентни, тоест един зеленчук се въвежда в рамките на 3-5 дни, като първият ден се предлагат 1-2 лъжички, а следващите по няколко. След това е време за въвеждане на втори зеленчук, добре е да се съобрази това дали е разхлабващ или запичащ, също зеленчукът може да се смеси с кърмата или адаптирано мляко.

               Основното правило е да изберете подходящия момент, да не избързвате, ако детето не е готово, но също и да не отлагате, ако виждате, че бебето проявява интерес към храната. Важно е още от тази възраст да превърнем храненето в удоволствие и да не прекаляваме с игрите по време на хранене. Нека не забравяме, че трябва да следим за евентуална алергична реакция и приемем, че детето също ще има своите предпочитания към определени храни и някои вкусове няма да се харесат.